Het meest gastvrije museum van Nederland

Blij om in Museum Arnhem te zijn

Museum Arnhem is sinds enige tijd verzelfstandigd en de organisatie is volledig verantwoordelijk voor inkomsten, bezoekersaantallen en vermarkten van het museum. Het museum ondergaat een grondige verbouwing met een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten en wordt daarna heropend. Succesvol in de markt zetten van het nieuwe museum is geen kwestie van een nieuw gebouw alleen. Het vraagt van het team om verantwoordelijkheid te nemen, eigenaarschap en ondernemerschap te tonen. Een primaire focus daarbij is dat bezoekers zich welkom moeten voelen, blij om in Museum Arnhem te zijn.

Het meest gastvrije museum van Nederland

De vraag vanuit het Museum aan ons was: ‘Help ons om Museum Arnhem een gastvrije organisatie te maken.’ En dan het liefst het meest gastvrije museum van Nederland.

Naar de heropening van het museum

Inmiddels werken we samen in het programma Welkom in Museum Arnhem. In een meerjaarsprogramma van service design en -development, werken naar de heropening van het museum. Op het moment van opening staat de gastvrijheid binnen het museum als een huis dankzij een programma met een top-down benadering, waarin alle lagen van de organisatie, van RvB tot medewerkers op de vloer participeren. Het programma is flexibel en organisch van karakter en past zich steeds aan op basis van nieuwe inzichten en ervaringen. Als gedurende het programma bepaalde onderdelen anders, beter of meer moeten, dan passen we dit aan.

Mindset en cultuur

Het meerjarenprogramma leidt ertoe dat mindset en cultuur van de organisatie verandert en waarbij een gastvrije attitude vanzelfsprekend wordt. Veel zaken in klantbenadering worden hierdoor vanzelf gastvrij, zonder dat er complete aanpassingen in procedures, systemen en processen nodig zijn.